dimarts, 8 d’octubre de 2019

Otos inaugura el marcador solar del 9 d'Octubre
El 9 d'Octubre de 2019 s'ha inaugurat a Otos un marcador solar que ret homenatge a tot el que representa la celebració del Dia dels Valencians. Aquesta nova obra de la Ruta dels Rellotges de Sol està formada per un gnòmon que fa una ombra amb una longitud flexible atenent a la posició del sol en cada època de l'any. Per tant, el 21 de juny dia del solstici d'estiu l'ombra és molt extensa i s'allarga fins la punta inferior de la marca vertical que trobem a la dreta de la inscripció 9 d'octubre. Després, i conforme va acurtant el dia, l'ombra decreix i quan arriba la seua celebració l'ombra del gnòmon recorre una línia d'esquerra a dreta sobre la marca metàl·lica diagonal representada al marcador solar.

En la inauguració s'ha llegit el següent text explicatiu:

El 9 d’octubre de l’any 1238, mentre la nit es diluïa entre les primeres llums de l’alba, l’oreig arrissava les barres victorioses de l’ensenya reial hissada sobre la torre d’Ali Bufat. El rei en Jaume cavalcava pel Jardí del Túria, la perla de l’Al-Xarquia, la millor terra del món, i en prenia possessió. «I quan vérem la nostra senyera dalt de la torre, descavalcàrem, i ploràrem dels nostres ulls i besàrem la terra».

El 9 d’octubre és la data cabdal de la creació del regne de València. A Otos la volem commemorar des del reconeixement i admiració als nostres avantpassats i des del respecte a aquells altres valencians que en foren desposseïts expulsats. La volem recordar des de les llums i des de les obres que tenen totes les històries i totes les nacions. Per això hem erigit aquest senzill monument que cada any ens recordarà la data de naixença del nostre país amb la simple ajuda de la llum i de les ombres.
Visca el País Valencià!
Inauguració del marcador. Imatge de Daniel Alfonso

Visualització prèvia de la imatge

El monòlit de pedra sobre el qual s'ha instal·lat el marcador solar es va inaugurar en el marc d'una festa semblant a l'actual celebrada fa 11 anys. Concretament el dia 4 d'octubre de 2008 el poble d'Otos es va sumar al conjunt d'actes organitzats arreu del territori per homenatjar el 800 aniversari del naixement del rei Jaume I, esdevingut a Montpeller el 2 de febrer de 1208. 
En la celebració del 9 d'Octubre de 2008 van desfilar pels carrers d'Otos una comparsa cristiana de Villena, entradeta que va finalitzar al parc d'entrada al poliesportiu municipal. El qual no encara no havia estat batejat i es va aprofitar la commemoració jaumina del moment per descobrir un monòlit extret de les pedreres d'Atzeneta, al frontal de la qual s'havia gravat la inscripció "Parc Jaume I Otos 1208-2008" flanquejada amb una senyera.
4 d'octubre de 2008. Imatges de Daniel Alfonso

Amb el nou Marcador, Otos disposarà d'un conjunt d'obres solars que indicaran amb la seua ombra una sèrie de dates ben significatives en el calendari com són el dia de la Dona al rellotge del Llavador, el 25 d'Abril a la Pedra de Basset i ara també el 9 d'Octubre al l'entrada del parc Jaume I. Una perfecta interacció entre història, cultura i art que li aporten més valor afegit a la Ruta dels Rellotges de Sol. 

Cap comentari:

Publica un comentari