dilluns, 2 de setembre del 2019

Fa 50 anys de les últimes festes en setembre a Otos

Festers de 1969 davant de l'Ajuntament. Imatge de Puri Alfonso

L'any 1969 l'home va arribar a la Lluna i Joan Carles de Borbó era dessignat successor de Franco però el poble d'Otos també vivia una època de grans canvis. Un d'ells era la transformació econòmica desarrollista gràcies a una agricultura ben pagada i el creixement industrial de la comarca. Uns ingressos que moltes famílies complementaven amb l'emigració temporal a la verema francesa cada final d'estiu on es pagaven uns jornals més elevats, motiu pel qual molts otosins i otosines no podien gaudir de les Festes Patronals que celebraven cada 6 de setembre al Crist, el 7 als Sants de la Pedra i el 8 es dedicava a la Mare de Déu el dia de la seua nativitat des que varen ser fundades l'any 1815.
Aquell malestar, unit a les tronades de setembre, va provocar que l'any 1970 es decidira traslladar les Festes al 6 d'agost, festivitat del Salvador, quan no coincidia amb les collites. Aquestes dates que -tot i el conflicte del 1989- s'han mantés fins a l'actualitat.


El cronista Salvador Borràs va publicar al periòdic Levante una ressenya de les últimes festes en setembre el dia 23 d'aquell mes de l'any 1969, de la qual només podem llegir una part però ens ofereix una idea de com es van celebrar.
A les imatges podem vore al grup de festers i festeres abans del passacarrer. A més del canvi d'indumentària pel pas del temps, destaca l'aspecte del carrer Sant Josep amb moltes de les seues cases que han sigut reformades posteriorment.


Festers i autoritats de 1969. Imatge de Puri Alfonso

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada