dijous, 28 de març del 2019

L'inici del Franquisme a Otos

Acta municipal. Arxiu municipal d'Otos

Quan la Guerra Civil pràcticament havia finalitzat, el 26 de març de 1939 es va celebrar a Otos l'última sessió plenària de l'Ajuntament republicà. Dos dies després, el 29 de març de l'any 1939 va tenir lloc la primera reunió de la Junta local de Falange Española Tradicionalista y de las JONS. S'havia designat a dit que un grup de persones afectes al nou règim, és a dir de Falange, l'únic partit legal a partir d'aquell moment, es farien càrrec de la gestió municipal. 
Per tant, al llibre d'actes dels plenaris (del qual hem reproduit un fragment), el secretari va deixar constància escrita que "En esta fecha memorable para todo el pueblo digno español del triunfo del Ejército Nacional del que es Caudillo el Generalísimo Franco, y con el fin de rendir simpatía a los principios de paz y justicia de la nueva España" van constituir un improvisat ajuntament dirigit per Honorato Monzó "para hacerse cargo del orden público de la localidad".
Amb aquest històric text es va iniciar formalment la dictadura franquista al poble d'Otos. Les conseqüències ja les coneixem...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada