dimarts, 14 de novembre del 2023

L'escola d'Otos canvia de nom




L'escola d'Otos d'educació infantil i primària canviarà pròximament de nom. El procés de canvi de denominació d'un edifici tan important es va fer saber a través del següent ban el passat dilluns 13 de novembre:

"L’ajuntament ha decidit canviar el nom de l’aulari d’Otos. Amb l’ajuda de tota la comunitat educativa (families, claustre i ajuntament) vos presentem aquestes 4 propostes.

Tots els habitants nascuts abans del 2020 podeu depositar el vostre vot a l’ajuntament del dimarts 14 al dimarts 21 de novembre de 12 a 14h.

Si algú no pot acudir pot enviar el seu vot amb un familiar o amic."

Les propostes són les següents:

1- Els Garrofers  (proposta majoritària de les famílies)


2- El Garrofer de Benitaia (proposta dels mestres de l'escola)


3- Vicent Calpe Clemente (proposta de l'Ajuntament)

4- Terra de Diània (proposta d'un sector dels mestres)


Per què canvia de nom?

Quan en la dècada de 1950 es van construir a Otos les escoles velles se'ls va posar el nom de Francisco Cerdá Reig. Va ser el president de la Diputació de Vàlència entre els anys 1949 i 1958, durant l'època franquista. A més, don Paco com se'l coneixia, tenia fortes vinculacions amb la Vall d'Albaida i també amb Otos on era el propietari d'algunes finques de cultiu. Amb tota probabilitat facilitaria la gestió per a la construcció del nou col·legi i, per tant, l'homenatjaren posant-li el seu nom.



Les instal·lacions es van quedar antiquades i, després de nombroses reivindicacions dels otosins, el curs 2009-10 es va traslladar al nou centre educatiu construit a l'entrada nord del poble al costat del poliesportiu. Així explica l'arquitecte el seu disseny


El arquitecto Felipe Iglesias Quiles, en colaboración con el estudio de arquitectura Pérez-Marsá, es el autor de este Colegio Público de educación Infantil y Primaria en Otos, Valencia. El primer reto al que se tuvieron que enfrentar los arquitectos fue al escaso presupuesto de la obra, de ahí que decidiesen renunciar a cualquier tipo de gesto arquitectónico, para diseñar un edificio cuya personalidad se basa en su atractivo juego de volúmenes y superficies blancas enlazadas, mediante una superficie de chapa minionda microperforada. El resultado es un edificio amigo que invita a los estudiantes a disfrutar de sus instalaciones.

El segundo de los retos de Iglesias y Pérez-Marsá fue el de determinar la implantación idónea del edificio dentro de la parcela. Para ello se estableció que era necesario ocupar los límites de la parcela para continuar con la trama urbana. En este sentido, la orientación e implementación del edificio está vinculada a su relación con el exterior, a través de una serie de patios que se asocian de una forma casi individual a cada espacio interior y, a su vez, articulan el conjunto de la planta.


En aquell moment l'aulari d'Otos ja formava part del CRA (Col·legi Rural Agrupat) Castell de Carbonera, junt a l'aulari de Beniatjar i el de Bèlgida, el qual temps després va eixir de l'agrupació. L'antiga denominació Francisco Cerdá Reig no es va considerar adequada continuar-la per raons òbvies i en la inauguració oficial realitzada en febrer de 2010 se li va donar el nom de Jaume I. Atés que recentment s'havia celebrat el 800 aniversari del monarca (nascut el 2 de febrer de 1208) i van rebre el seu nom alguns centres educatius construits en aquell període i a Otos també el parc del poliesportiu.

Inauguració de l'escola, 2 de febrer de 2010


Corporació Municipal amb el director del CRA i el Conseller d'Educació

Sembla que les gestions per canviar oficialment la denominació no es van dur a terme completament, De forma que, encara que es coneix com "aulari d'Otos", el curs passat a la nòmina d'una mestra constava que treballava al Francisco Cerdá Reig. A partir d'aquell moment diverses instàncies (Ajuntament, col·legi i AMPA) gestionaren la possibilitat de canviar el nom de manera oficial.

Com es canviarà?

Al ban s'informa que la població nascuda abans de 2020, per tant inclou la participació de l'alumnat actual, podran votar entre les 4 propostes escollides.

Amb el resultat de la consulta popular s'aprovarà el canvi de denominació al plenari que se celebrarà el pròxim desembre. Posteriorment s'informarà a la Conselleria d'Educació per fer efectiu el canvi a partir del curs vinent 2024-25.



💬La notícia a la premsa


Actualització del dia dels resultats, 21 de novembre:

Ban informatiu amb els resultats de la consulta popular:

Hui a les 14:00 s'ha procedit a fer el recompte de la consulta popular del nom de l'aulari d'Otos del CRA. Castell de Carbonera. De 150 vots, el resultat ha segut el següent: 
3 vots en blanc.
16 vots Terra de Diània.
18 vots Vicent Calpe Clemente.
56 vots Garrofer de Benitaia.
57 vots Els Garrofers. 

Moltes gràcies per la vostra col·laboració.


El resultat final ha sigut molt ajustat, per 1 vot de diferència ha guanyat l'opció plantejada per l'AMPA "Els Garrofers". No obstant, la denominació més utilitzada continuarà sent la d'Aulari d'Otos del CRA Castell de Carbonera.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada