diumenge, 29 de gener del 2023

Otos recupera població després de dècades de retrocés


El municipi d'Otos està experimentant una fita històrica i inesperada, ja que ha aconseguit invertir la tendència negativa i recuperar empadronats després de dècades de pèrdues continuades.

L'any 2020 va assolir la taxa més baixa de residents amb només 422 persones i en 2021 va invertir l'evolució sumant-ne 6 més, segons les xifres de padró publicades per l'INE. Novament, l'any 2022 es va mantenir en 428 habitants i l'1 de gener de 2023 hi havia empadronades un total de 436 persones. Cal tenir en compte que aquesta xifra l'ha facilitada l'Ajuntament, per tant encara no és l'oficial de l'INE. És a dir, la localitat en l'últim any ha guanyat 8 habitants. Tot i no ser una quantitat destacada, sí que és molt important perquè reflecteix el canvi cap a una tendència positiva. L'increment s'ha degut a l'arribada d'almenys tres famílies amb xiquets. Atés que, en sentit contrari, el creixement natural és significativament negatiu ja que en 2022 es produiren 3 naixements enfront de 10 defuncions produides majoritàriament a causa de l'envelliment. 




Tot seguit es mostra la fitxa municipal d'Otos que publica l'Institut Valencià d'Estadística. Ens ofereix una informació diversa i ben interessant que conforma un tipus de radiografia recent sobre l'estat del municipi en aspectes com ara la demografia, la taxa d'atur, el deute municipal, el parc de vehicles o la distribució dels cultius. 





A la primera imatge de la Fitxa Municipal s'observa com la piràmide de població és totalment regressiva, en la que hi ha molts més majors que joves com ocorre a les societats desenvolupades on s'està vivint un hivern demogràfic. A més d'una gràfica amb l'evolució de la població dels últims anys, xifres que adés hem comentat. Mentre que a la segona pàgina s'indiquen un conjunt de dades poblacionals que completen la xifra de la quantitat d'habitants amb la que se sol simplificar aquest tema. Els indicadors del principi assenyalen realitats com que l'envelliment local és d'un 235%, més de 100 punts per damunt de la mitjana valenciana. 

Per tant, els dos últims anys, justament els posteriors al confinament per la COVID-19, Otos ha guanyat població gràcies a una destacada immigració que ha aconseguit superar l'elevada quantitat de decesos produits. A més, també està prevista la pròxima acollida de noves famílies, les quals tendeixen a estar constituides per joves que van emigrar per estudiar i han tornat al seu poble d'origen atretes pels beneficis del seu poble d'origen i la conciliació familiar. I també estan arribant un altre tipus de famílies procedents de la ciutat de València, a les quals el teletreball els facilita el canvi de residència i el major contacte amb l'entorn natural. Totes elles estan ocupades en el sector serveis.

L'inesperat fenomen d'arribada s'ha rebut amb tanta satisfacció que fins i tot s'ha reflectit en el vers de Sant Antoni de 2023 . I ha tingut una resposta al tradicional ninot que acompanya la foguera de la festa, el qual ha estat confeccionat per una de les famílies nouvingudes.




Lògicament, l'atracció de nous habitants s'ha produit gràcies a una complexa estratègia realitzada des de diversos organismes i associacions. Especialment, cal destacar la tasca promocional efectuada per l'Ajuntament d'Otos amb diverses iniciatives coordinades amb l'AMPA, l'Agenda Valenciana contra el Despoblament, COEVAL o els propietaris de vivendes buides que han facilitat la seua adquisició als nous residents. 

Cal tenir present que el repte de la lluita contra el despoblament és el major que té Otos ara mateix. El seu èxit radica en establir estratègies ben planificades, consensuades i continuades en el temps.



📢Entrevista a Daniel Alfonso, el cronista oficial d'Otos ens dóna els detalls de l'augment de la població en els últims anys al municipi. Ràdio Ontinyent 1/2/2023


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada