dijous, 26 d’agost del 2021

Ix a la llum el Llibre de les Festes Patronals d'Otos 2021

Portada de 2021, creada per Cèlia Blanquer

El Llibre de Festes és un element imprescindible en el calendari otosí. Quan està acabant el mes de juliol i s'acosten els dies grans, arriba a les cases la publicació que informa dels actes programats i que també inclou en les seues pàgines una sèrie d'articles de temàtica diferent, salutacions d'autoritats i d'associacions, nombroses publicitats i un conjunt de fotografies que immortalitzen tant els fets esdevinguts durant l'últim any com imatges d'altres èpoques passades en blanc i negre. 
Però lamentablement aquest 2021, després l'aparició d'alguns positius per Covid-19 a final de juliol, l'Ajuntament va decidir ajornar a última hora els actes previstos de les Festes Patronals des dels dies tradicionals d'agost fins al primer cap de setmana de setembre. Un complex canvi en el calendari que impedirà a molts otosins, familiars i visitants la possibilitat de gaudir dels actes reprogramats per al primer cap de setmana del mes laboral de setembre i també el fet de fullejar a les seues mans el Llibre de Festes. Per tant, ateses les circumstàncies es fa més necessari que mai publicar-lo de forma digital per tal que arribe a totes les cases acurtant així la distància física d'aquells que estaran lluny però que, almenys, viuran digitalment aquestes estranyes semifestes d'Otos de l'any 2021.

Reprogramació dels actes per a setembre

Hem de pensar que en l'actual era digital en la que estem connectats de forma permanent a les xarxes socials i els mitjans de comunicació informen d'allò que interessa tan prompte com passa, sembla que repartir per tot un poble un llibre imprés amb contingut local que només els seus habitants poden entendre i sentir completament hui en dia és un acte de certa valentia i inclús de resistència a la ràpida transformació que vivim. I al mateix temps és un document viu perquè cada any manté la seua estructura però varia el contingut adaptant-lo a les circumstàncies que han condicionat eixa edició de les festes, de fet una de les novetats és que des d'enguany compta amb un Dipòsit Legal. És per tot això que el Llibre cal cuidar-lo, arxivar-lo a casa, mantenir la seua pluralitat, animar a la seua participació per part de molta gent que pot aportar el seu saber i també llegir-lo tant per aprendre com per a gaudir de textos ben curiosos. En definitiva, cal valorar-lo perquè és l'únic element físic que perviu després dels actes efímers dels celebrats a les festes i també és l'única publicació que ix a la llum cada any a Otos i que, com si d'una radiografia es tractara, mostra la nostra personalitat projectada en el temps.

El Llibre de 2021 ha estat coordinat i maquetat per Célia Blanquer, una jove otosina que ha estudiat Belles Arts i que actualment treballa temporalment a l'Ajuntament. A més, el complex treball de recopilació i muntatge dels materials ha comptat amb l'assessorament i la supervisió d'altres treballadores municipals i dels regidors. Célia Blanquer també s'ha encarregat de realitzar la fotografia i el muntatge de la portada del mateix, enguany dedicada al rellotge de l'Any Deu.  



Cal recordar que l'Ajuntament ha dut a terme la digitalització del conjunt dels llibres de festes disponibles des de l'any 1950, els quals es poden consultar lliurement a l'Arxiu Digital d'Otos.

1 comentari:

  1. Moltes gràcies, Dani. Com de costu, no té pèrdua. Una abraçada.
    Àlvar Monferrer

    ResponElimina