dimarts, 14 de juny del 2022

El Rellotge de la Diversitat


🚩 Situat al balcó de les Escoles Velles, inici de l'avinguda del Benicadell.

📃 Ha estat dissenyat per Eros Recio Peyró. Propietat de l'Ajuntament d'Otos.

Material: Taulells de ceràmica pintats a mà a l'estil de Manises.


La ruta temàtica dels rellotges de sol d'Otos en la primavera de 2022 ha sumat una nova obra, es tracta del Rellotge de la Diversitat. L'artista Eros Recio, afectat per trisomia 21, va entregar a l'Ajuntament otosí la nova obra el passat 21 de març, Dia Internacional de les Persones amb Síndrome de Down. Posteriorment s'ha instal·lat al balcó de l'antic centre escolar, edifici que actualment s'utilitza com a  saló d'usos múltiples i escola de música. 

El rellotge està format per un conjunt de tres panells ceràmics. El central, de majors dimensions, acull el gnòmon i les línies horàries "Però té una particularitat especial, també marcarà una línia pròpia cada 3 de desembre per a commemorar el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat. Sobre les hores dansa el temps, representat com una persona amb discapacitat psíquica; i als dos costats custodien el rellotge un gegant que representa al sol (lo sol d'Otos té inscrit), i que per la seva gran brillantor és cec; i a l'altre costat una lluna embruixadora amb diversitat física, (la lluna de Valencia) que porta a la mà un rellotge d'arena. En el disseny del rellotge es combinen les tres discapacitats principals: la psíquica, la física i la sensorial.", ha indicat l'autor.

Tot i que es troba orientat cap al sud, la desviació de l'edifici provoca que durant el matí únicament marque les 10 i les 11 solars, mentre que, a partir del migdia, la seua ombra es projecta fins a les 7 de la vesprada.

Imatges: Daniel Alfonso


Otos incorpora un nou rellotge de sol dedicat a la discapacitat

Otos amplia el seu patrimoni de rellotges de sol. La localitat de la Vall d'Albaida és el municipi d'Europa amb més rellotges solars per habitant, i cadascun d'ells té una inspiració diferent. Ara, a ells se suma un altre dedicat a la discapacitat. Precisament coincidint amb el Dia Internacional de les Persones amb Síndrome de Down, que se celebra per acord de l'ONU cada 21 de març, Otos ha albergat l'acte de lliurament del Rellotge de la Discapacitat i la Superació, que ha donat l'artista amb trisomia 21 Eros Recio.

La localitat no tenia cap rellotge dedicat a les persones amb diversitat funcional, un «buit» que Eros Recio ha volgut omplir amb un rellotge ceràmic pintat manualment a l'estil de Manises. El panell d'aquest rellotge marca, com és natural, les hores del dia. Però té una particularitat especial, també marcarà una línia pròpia cada 3 de desembre per a commemorar el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat. Sobre les hores dansa el temps, representat com una persona amb discapacitat psíquica; i als dos costats custodien el rellotge un gegant que representa al sol, i que per la seva gran brillantor és cec; i a l'altre costat una lluna embruixadora amb diversitat física.

Les tres discapacitats

En el disseny del rellotge es combinen les tres discapacitats principals: la psíquica, la física i la sensorial. El nou rellotge de sol d'Otos se situarà en l'avinguda principal, en la seva entrada per Carrícola, sobre la façana del que va ser l'antic Centre Escolar Francisco Cerdà Reig, que ara és un centre cultural multiusos. L'alcalde, Mario Mira, i la regidora de Cultura, Inés Alfonso, van rebre de mans d'Eros Recio el nou rellotge. L'acte de lliurament va tenir lloc en el saló de plens del Palau del Marqués de Sant Josep.



Font: Levante-emv

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada