diumenge, 25 d’abril del 2021

La Pedra de Basset d'Otos, l'escultura que s'enfosqueix cada 25 d'Abril

El jardí del Palau marquesal d'Otos acull una de les obres més simbòliques de la ruta dels rellotges de sol. La Pedra de Basset rememora cada any l'arribada del 25 d'Abril, l'actual dia de les Corts Valencianes en record de la pèrdua de la Batalla d'Almansa i la conseqüent derogació dels furs valencians l'any 1707.

L'escultura, en realitat, no és un rellotge sinò un marcador que assenyala de forma ben curiosa la data del 25 d'Abril. Sobre una base rectangular de pedra, al costat del sud mirant cap al palau, trobarem una peça metàl·lica esfèrica davall de la qual se situa l'escut de l'antic Regne de València. La seua calculada orientació respecte al moviment del sol permet que quan arriba el seu dia l'escut quede completament cobert per una ombra. Se simbolitza així que es tracta d'una data fosca en la nostra història. Però, llegim el text que va escriure el seu autor Joan Olivares per acompanyar la inauguració de la Pedra de Basset que va tindre lloc l'any 2007 en commemoració del 300 aniversari de la Batalla.

Inauguració de l'obra en 2007.

"L'origen de la Pedra de Basset

A primeries del s. XX, hi havia a la plaça del meu poble una pedra que els llauradors feien servir per a seure o picar espart en les hores de lleure. Un vell que portaven a l'asil va demanar al seu fill de seure per darrera vegada sobre la pedra. El jove hi va accedir i l'ancià i li explicà que anys arrere ell també havia deixat que són pare s'hi asseguera una estona abans d'abandonar per sempre més el seu poble. Naturalment, el fill va decidir tallar la cadena i no va dur son pare a l'hospici.
Aquella pedra tenia un nom: la Pedra de Basset, i quan la meua sogra m'ho explicava, només faltaven uns mesos per al 300 aniversari de la Batalla d’Almansa. La història m'havia agradat, però el nom de la pedra em féu saltar l'alarma: que aquell Basset de la pedra no devia tindre res a veure amb el famós general austracista? Ningú no m'ho podria confirmar, és clar, però tampoc no em feia falta. La relació s'havia produït en el mateix instant en què jo l’havia imaginada. I vaig proposar a l’Ajuntament de fer una nova pedra de Basset: aprofitar el moment, la descoberta, la casualitat i la voluntat per a fer dues coses alhora: retre homenatge als nostres avantpassats amb una referència a la seua faena quotidiana de picar espart i recordar aquell moment decisiu de la nostra història com a valencians.

I vet ací que vam fer una nova pedra de Basset. Gravàrem en una de les seues cares un dibuix de la massa i el piló de picar espart, i en l’altra una llegenda que diu: 25 d’abril 1707-2007 300 anys de renadiu. La paraula 'renadiu' l’empraven els llauradors d'ans per a referir-se als cultius que naixien espontàniament i creixien sense conreu a partir de les llavors que havien quedat en el camp de la collita de l’any anterior, i ens va paréixer que definia molt bé el cas de la nostra llengua i la nostra cultura en aquests darrers 300 anys.

Com que tot açò se situa a Otos, vam voler que la pedra de Basset tinguera també quelcom màgic, com tenen els rellotges de sol. I vet ací que el dia 25 d’abril, una ombra que ha avançat durant tot l'any cobreix les quatre barres de l'ensenya valenciana durant tot el dia."

L'any 2020, a causa de la Covid-19, es va cobrir amb una mascareta. 


El 25 d'Abril de l'any 1707 a Almansa va tindre lloc una determinant batalla de la guerra de Successió. Recordem que el malaltís rei Carles II d'Àustria va morir sense descendència l'any 1700, fet que va provocar la disputa per la corona entre Felip d'Anjou i el bàndol liderat per l'arxiduc Carles d'Àustria, qui va comptar amb l'ajuda del general Joan Baptista Basset. Els maulets valencians van recolzar les tropes austracistes que finalment van perdre a Almansa i, com a conseqüència, el nou rei Felip V de Borbó, aplicant una perspectiva absolutista i centralitzadora, va derogar els històrics furs que concedien major autonomia al poble valencià, entre ells l'ús oficial de la llengua. A més, com a represàlia va ordenar la crema de la ciutat de Xàtiva (d'ahí el malnom de socarrats) i el canvi del seu topònim a Colonia Nueva de San Felipe. Posteriorment, ja ben entrat el segle XX, els xativins castigaren al monarca penjant el quadre de Felip V cap per avall al Museu de l'Almodí.


Actualment, la Pedra de Basset s'ha convertit en una icona de referència per a la commemoració del dia 25 d'Abril. Cada any s'organitzen visites i actes al seu voltant per recordar aquesta simbòlica data, ja que com assenyala la dita quan el mal ve d'Almansa, a tots alcança.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada