dimecres, 23 de desembre del 2020

Pastilles culturals d'Otos (III) L'asguinaldo i altres costums del Nadal otosí

 







L'asguinaldo, Nadal de 2002

Les festes de Nadal són un moment fonamental de la nostra cultura. Compten amb una rica gastronomia i també amb un conjunt de celebracions que han evolucionat amb el pas del temps. Per cert, sabeu per què és la Nativitat de Jesús el 25 de desembre? Ens ho explica Joan Olivares.

I, coneixeu allò què celebrem en aquestes dates i el seu significat?  Les estrenes, la loteria, el canvi d'any, qui són els Reis...


Anys enrere la societat tenia menys possibilitats de viatjar i de fer compres. Als nostres pobles passaven el Nadal a casa, en família i visitaven els tios i parents, on també anaven els més menuts per vore si arreplegaven alguna estreneta. A més, la vespra de Nadal els xiquets s'agrupaven per anar per les cases a cantar l'asguinaldo (semblant a com ara es fa amb disfresses de bruixa en Halloween) i així felicitar les festes al veïnat. A canvi, els obsequiaven amb alguns dolcets o uns dinerets.


La lletra de les estrofes de l'asguinaldo combina costums del món rural tradicional amb la religiositat popular. Parla dels pastorets, dels materials casolans amb que es construeix la simbomba o de l'arribada dels Reis d'Orient. Mentre que la tornada és en castellà, més coneguda i té una tonalitat diferent. Hui en dia aquelles antigues cançons han sigut substituides per altres com els villancicos castellans, nadales en anglés o aquelles que consideren convenients ensenyar els mestres del moment. Però, i encara que semble mentida, ara mateixa les oblidades cobles de l'asguinaldo d'Otos ens resulten conegudes perquè posteriorment han sigut cantades als escenaris per Al Tall o Pep Gimeno 'Botifarra' i així s'han revaloritzat. Afortunadament, fa uns 20 anys vam recopilar la lletra i també gravàrem l'àudio d'una part dels asguinaldos de la veu de Vicenta Cabanes -Vicentica la del Forn- i Natividad Àlvarez -la tia Nati-, com podeu sentir a continuació.

En quant a l'acte de l'asguinaldo també ha evolucionat. Actualment, dies abans de la festa, representants de la parròquia recorren les cases d'Otos entregant una felicitació i també un ciriet que cal encendre a una finestra visible des del carrer la Nit de Nadal. De forma que genera una bonica estampa el fet de vore les llumetes en uns carrers en silenci on només se senten de fons algunes rialles i converses dels sopars familiars. I parlant de costums del Nadal otosí, també cada desembre el nostre veí Manolo Gómez obri les portes del seu betlem monumental a l'antic forn de la plaça.





Patge de 2022




Patge de 2020, amb restriccions per la pandèmia 



Però, sens dubte, el moment de més esperat del Nadal és precisament l'últim: l'arribada dels Reixos. Cada 5 de gener, puntuals a la cita i gràcies a l'organització dels Amics dels Reis, Melcior, Gaspar i Baltasar arriben a Otos. La cavalcada comença en el mas de Suagres mentre la gent els espera a l'entrada del poble per vore com l'estrella s'acosta lentament entre la foscor de la nit.
I, no és una cavalcada tan espectacular com les de la tele però destaca per la seua gran participació. Després dels focs artificials d'arribada, de l'adoració a l'església i d'oferir-nos el discurs de benvinguda, ses majestats d'Orient recorren cada casa on els han encomanat regals i allí els entregaran personalment. Majors i xiquets esperen amb il·lusió l'arribada del seu paquet a la porta de casa en la nit més màgica i bonica de l'any. 









Cavalcada de 2023

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada