diumenge, 31 de maig del 2020

Enderroquen la cooperativa del vi d'Otos


Hui dilluns 15 de juny ha començat la demolició de les dos naus de l'antiga cooperativa vinícola d'Otos, un edifici ben conegut pel seu simbolisme visual al trobar-se a l'entrada principal del poble així com per tot el valor sentimental que representa d'una època d'esplendor de la nostra agricultura.

L'edifici, de 780 mde superfície està situat entre la carretera CV-616 i el camí de l'Alfogàs i es va començar a construir en abril de l'any 1958. Un projecte ambiciós en el que els seus socis aportaren part del capital necessari amb la seua mà d'obra, de forma que calcularen que cada jornal de bracer tenia un valor de 50 pesetes (30 cts. d'euro), mentre que valia el doble si al treball de bracer se li sumava la cavalleria N.1. Amb molt d'esforç alçaren 2 naus de tipologia industrial amb parets de rejola i coberta amb plaques de fibrocement, la coneguda uralita amb amiant que ara ha dificultat la demolició. Al seu interior hi ha passadissos i 2 altures de dipòsits on emmagatzemaven el vi produit, mentre que a l'exterior es troben les 2 tolves per on descarregaven el raïm, la bàscula (l'únic element que es mantindrà) i una menuda oficina.

 Cal tindre en compte que la superfície de vinyes al terme d'Otos va passar de les 240 hectàrees de l'any 1952 a les 637 Ha cultivades de 1976, amb una diversitat de varietats com ara la garnatxa tintera, el tortosí, la marseguera o la plantanova que tancava la temporada. Passats els anys, el procés de fusió de les cooperatives unit a la baixada progressiva del preu del nostre vi a granel i a l'arrancada de vinyes subvencionada per la Unió Europea van fer que en la campanya de 1995 aproximadament es deixaren d'utilitzar les instal·lacions d'Otos i es portara el raïm en contenidors al celler de Covibex en la localitat de Xiva fins a l'any 2000, quan es va donar per acabada la producció de vi a la nostra cooperativa N.2. La poca producció que queda actualment la processen cellers privats. Finalment, 25 anys d'abandonament de l'edifici han portat el seu estat quasi ruinós. De forma que recentment li'l va adquirir l'Ajuntament a la Cooperativa del Camp de Llutxent-Otos per construir al seu espai un auditori municipal. Encara que en l'actual fase de l'obra només es procedirà a l'enderrocament i condicionament del solar, una actuació que té un cost de 50.966,8 € segons el projecte de demolició consultat.
Passadís interior i dipòsits



S'enderroca la cooperativa del vi, però sempre ens quedaran molts records en la memòria com ara la filera de mules mecàniques i tractors descarregant el raïm veremat a les tolves, la mesura del grau alcohòlic o l'oficina-tenda que hi havia a la caseta que enfronta amb la bàscula abans d'instal·lar Coarval a l'antiga almàssera de l'oli. I també recordarem l'anar els dissabtes a pel vi de la setmana, ja que per a sola una casa, primer José Boluda i després el tio Ángel, Pep Mira i Jacinto Pla podien omplir una garrafa ben complida. En aquell moment els hàbits alimentaris eren diferents als actuals i el vi era la beguda bàsica a les cases, on sempre estava el porró preparat, de forma que els mateixos productors consumien una part de la seua collita.
Cadira de repartiment del vi
Notes:
N.1. A l'ajuntament s'han arxivat diversos objectes, entre ells l'interessant llibre que conté el registre de "Jornales realizados por los socios en la construcción de cooperativa".
N.2 Informació facilitada per Sergio Quilis.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada