dissabte, 21 d’abril del 2018

La festa del carrer Sant Josep d'Otos

Decoració de 2018. Font:Viure a Otos

Otos celebra actualment dos festes de carrer, Sant Antoni pel gener i Sant Josep a la primavera. Des de fa quasi 30 anys quan es reprengueren estes celebracions, un grup de veïns dels respectius carrers preparen amb il.lusió (i també esperant major implicació) un conjunt d'actes destinats a tot el poble i els visitants. Afortunadament, hui en dia ja s'ha deixat en el record la rivalitat que hi havia entre les dos festes i cadascuna d'elles podem dir que ha adaptat la seua celebració a les noves necessitats, una diferència que els aporta un valor singular.





La festa de carrer de Dalt, també conegut com el de la Taleca perquè solia tindre més pressupost, curiosament és la més llarga de les que tenen lloc a Otos al llarg de l'any. Ja que el culte religiós comença a final de gener amb el cant dels Set Diumenges del patriarca sant Josep i el 19 de març celebren la missa de la festivitat. La resta dels actes es traslladen a un cap de setmana posterior que, en funció de com cau la Pasqua, pot desvindre's al març o a l'abril.

Tot seguit es mostren tres imatges antigues de la festa. La primera correspon al 19 de març de 1941, en plena postguerra els veïns van plantar al mig del carrer un pi amb un ninot de roba. Es veuen també els cànters de l'aigua a la vorera mentre preparen les paelles per al dinar.
La segona imatge correspon a la processó amb la imatge de grans dimensions que van comprar d'estil barroc de les fàbriques de sants d'Olot. Mentre que la tercera correspon als anys 60, en ella un grup de xiques passeja pel carrer de Dalt que està decorat amb les famoses aranyes que confeccionaven d'amagat per lluir-les el dia de la festa.





Sant Josep als anys 1960

Cal destacar tres aspectes de la celebració actual. En primer lloc la decoració del carrer amb ornaments artesanals preparats pel veïnat amb molta dedicació. En segon lloc la paella comunitària en la que més de 300 persones dinen al carrer el diumenge de la festa i, finalment, la representació d'una obra còmica que ha dut a terme molts anys el grup local de teatre la Taleca. 
Després del parèntesi marcat pel coronavirus als anys 2020 i 2021, va tornar la festa de Sant Josep i en el present 2024 ha viscut el sempre necessari relleu generacional en l'organització per poder-la celebrar molts més anys.

Preparació del dinar, 2011

Celebració del 25 aniversari. Font: Llibre de festes de 2019




Decoració amb aranyes fetes amb càpsules de café




Sant Josep 2023





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada