dimecres, 13 de setembre del 2017

La cordà de festes



La cordà tradicionalment ha sigut l'acte amb que han acabat les nits de les festes. Després del ball, els participants es visten amb roba tupida que protegisca el cos de possibles cremades, moltes cases del recorregut instal·len portons provisionals enreixats que allunyen les mascarades i els espectadors van xarrant mentre esperen l'arribada del foc. En temps passat, els tres dies principals de les festes, és a dir el 6, 7 i 8 d'agost, la pólvora anava a càrrec del pressupost festiu, mentre que la vespra tenia lloc la cordà dels fadrins costejada amb l'arreplega de les voluntats. I, abans de començar l'acte, avisaven que "qui no vullga pols, que no vaja a l'era". Es tractava d'una mesura de seguretat directa, senzilla i dissuasòria enfront de possibles danys i responsabilitats. 
Ja de matinada, quan està tot preparat, es disparen a l'aire els tres trons d'avís de rigor. A partir d'eixe moment, la llum, el soroll i l'olor dels coets pel carrer del Crist ofereixen una imatge simbòlica quan els puntals amb la càrrega encesa baixen des del cantó de Sant Josep cap a la Plaça. Especialment quan arriba la rutlla amb els coets de foc seguit que s'encenen simultàniament i generen un conjunt d'espurnes serpentejant. I, mentre s'espera a que baixe el pròxim puntal, sempre se sent l'advertiment cap algun xiquet massa atrevit i també el record d'algunes persones del públic que conten quan van córrer acassades pels coeters fins a la cooperativa o també fins ben avall pel camí de la Font de Baix. Després, una vegada acabats els puntals, disparats els avisos del final i transcorregut un temps prudencial per retirar-se el públic, tenia lloc l'acte informal de la solta o recordà. En eixe moment de major llibertat, com si d'una batalla es tractara i sense un recorregut de carrers delimitat, els participants amb les dotzenes que havien adquirit començaven a tirar-se coets i s'utilitzava l'expressió va poleo! quan nugaven el coet a una canya i eixia ben enfilat. Però la perillositat de la pólvora i l'aplicació de la legalitat va acumular molts impediments, de forma que l'any 2003 es va celebrar l'última de les cordaes tradicionals a Otos. No obstant, després de 14 anys de parèntesi la normativa es va relaxar i la creada associació Amics del Coet d'Otos amb un gran treball va fer possible que la nit del 5 d'agost de 2017 vora 30 puntals carregats de coets tornaren a eixir pels carrers d'Otos.
Amb la represa de la cordà, encara que només una única a l'any, aquells que participen han de fer un curs formatiu previ per obtenir el carnet de manipulador de pólvora CRE, pagar una assegurança i instal·lar tanques i cartells que delimiten la zona del foc. Tot un conjunt de mesures de seguretat que han permés el retorn d'un dels actes més populars de les festes.


Israel i Vicent, artífex de la recuperació, preparen els puntals.


Disparada dels trons d'avís


Puntal de coets, 1990. Imatge de Joan Olivares




Cordà de 2020. Imatge de Cristina Amat



 Vídeo de la cordà de 2017:




                                                     Cordà de 2020. Vídeo de Cristina Amat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada