dilluns, 28 de març del 2022

El temporal de pluges de març de 2022 a Otos

La Font de Baix després de les pluges. Imatge de Daniel Alfonso

Al mes de març hem viscut els valencians un temporal històric de pluges propi del clima mediterrani. Després d'un hivern molt sec durant el qual van caure a Otos només 18 litres entre gener i febrer, a més de registrar unes temperatures elevades, posteriorment, entre els dies 1 i 27 de març han plogut ni més ni menys que 487,8 mm a l'estació meteorològica d'Avamet, unes xifres que també podem consultar al compte de Facebook Meteo Otos. Si bé és cert que n'ha descarregat encara més a municipis de la Marina com és el cas de la Vall d'Ebo amb 1069 mm, més litres del que plou a La Corunya durant tot un any! Però al nord, com ja sabem, tenen un clima distint i les precipitacions són molt més regulars.

Gràfica d'À Punt


El 13 de març es va iniciar el llarg període de pluges que s'ha allargat fins el diumenge 27. Un total de 14 jornades amb el pas de borrasques pel Mediterrani que han portat molta humitat amb vent de gregal que, sumat a l'efecte orogràfic de les serres com el Benicadell, ha descarregat precipitacions molt importants a les nostres comarques, tradicionalment molt plovedores quan es donen estes condicions. 


Han sigut dos setmanes de precipitacions quantioses i continuades que, afortunadament, a Otos han caigut amb coneixement. És a dir, no han sigut torrencials, sinó amb una intensitat moderada i amb pauses que han facilitat la infiltració de l'aigua en el subsòl generant així una saó molt necessària. I, al mateix temps, ha provocat pocs sequiots dels que desfan els camins i escasses solsides o esllavissades en els marges dels bancals.



En general, els efectes han sigut molt positius per als cultius després d'una època molt seca. S'han recarregat els aqüífers i també han eixit els barrancs, les fonts i els aiguamolls. La vegetació ho agrairà molt i la humitat durarà una bona temporada.
En sentit contrari, tants dies d'humitat han perjudicat els arbres fruiters que es trobaven en l'època de floració. I tampoc és beneficiós per a les oliveres que volen humitat per baix de terra però estabilitat per dalt i ara s'estan pelant pel fong del repilo, de forma que perden part de la fulla. A Otos el temporal no li ha afectat directament perquè no celebra les Falles, encara que sí que ha fartat un poc al veïnat després de tants dies sense vore el sol. I cal assenyalar que ha perjudicat a les humitats de les cases, sobretot a les més velles i descurades, com és el cas de la de Ximo, que han sofrit infiltracions i despreniments. Ja sabem la importància de repassar periòdicament les teulades i els desaigües... També el motor de la campana gran s'ha vist afectat per les pluges, per això ara sentim estrany el toc de les hores. 



Tant de bo semple ploguera aixina! Per tant, gaudiu dels paisatges verds i de les fonts cabaloses que ens ha regalat el temporal de març. 

                                                     L'Assut de Pantàliga. Vídeo de Pep Pla


                                                 
                                                    Barranc de la Mata al Poet. Vídeo de Pep Pla


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada