dijous, 19 de juliol del 2018

"El temps ensenya", el rellotge orientat al nord i dedicat als docents


La ruta dels Rellotges de Sol d'Otos es va ampliar al juliol de 2018 amb el nou quadrant El temps ensenya.
A la Plaça del Llaurador número 23 se situa el nou rellotge construit sobre una llosa de pedra Ulldecona de 80 x 110 cm. en la que es va gravar el disseny utilitzant la tècnica del xorro d'arena. Posteriorment, per ressaltar el dibuix, es van recobrir les incissions amb una fina capa de pintura de color blau al taller Raype. 
El gnomista Joan Olivares va ser l'encarregat de realitzar l'estudi tècnic d'aquest rellotge tan poc convencional, ja que s'orienta cap al nord i no mirant cap al sud. A més, la distribució dels números sembla un bigot de gat, atés que solament marca de matí entre les 5 i les 8 solars (a l'hivern cal sumar 1 hora i 2 a l'estiu) i entre les 5 i les 7 de la vesprada, és a dir, els extrems del dia i només durant l'època de l'any més pròxima al solstici d'estiu que ve a ser, aproximadament, el període de temps comprés entre Pasqua i el principi de setembre. Cal assenyalar que el gnòmon s'inclina en direcció cap amunt i no cap avall com és habitual a causa de la seua orientació septentrional. D'aquesta modalitat només en trobem 4 a tota Europa!


El dissenyador Joel Miñana és l'autor artístic del rellotge. Aquest jove barceloní, familiarment molt arrelat a Otos, es va inspirar en la professió dels propietaris de la casa on s'ubica. De forma que veiem representada una docent de biologia amb el cabell llarg que va vestida amb una camisa decorada amb flors. La seua mà s'uneix a la d'un alumne i d'elles parteix el gnòmon d'acer simulant un llapis. La figura de l'aprenent està inspirada en un professor de geografia i història, disciplina acadèmica a la que fan referència els mapes estampats sobre la camisa del xiquet així com a través del pas del temps que indica el mateix rellotge solar amb el seu funcionament. Per tant, l'obra "El temps ensenya" ret un homenatge al treball fonamental que realitzen els docents al món, així com a la necessitat de viure sempre en un continu procés d'aprenentatge.



"Aprendiendo del tiempo", el rellotge a la web de l'autor Joel Miñana

"El valenciano que ilustra la alta costura." Entrevista a Joel Miñana. Las Provincias.es

2 comentaris: