dijous, 3 de juny del 2021

L'Ajuntament digitalitza un conjunt de publicacions antigues d'Otos. Pastilles culturals d'Otos (XI)

Fotografia de Gemma Olivares

L'Ajuntament d'Otos està duent a terme la digitalització de les publicacions antigues del municipi que únicament estaven arxivades en format imprés amb la finalitat de garantir la seua protecció i també facilitar així la seua accessibilitat i consulta. La iniciativa del cronista local Daniel Alfonso s'ha dut a terme gràcies al treball de les treballadores municipals i, especialment, amb la tasca d'escaneig realitzada per dos estudiants durant les seues pràctiques. Es tracta d'Emilio Mira Orquín, alumne del cicle formatiu d'Administració i gestió de l'IES l'Estació d'Ontinyent i Michel Palmer Sala de l'IES Manuel Sanchis Guarner de Castelló de Rugat, qui estudia el cicle d'Informàtica i comunicacions. 

Al llarg de les darreres setmanes s'ha procedit a escanejar les principals publicacions editades per l'Ajuntament d'Otos anteriors a 2010, ja que des d'aquell any es conserven tant en format digital com en paper. Els fons propis de l'arxiu municipal s'han completat amb les aportacions facilitades per diversos veïns que tenien guardats a les seues cases exemplars de revistes antics i, en ocasions, quasi únics.  Posteriorment s'han publicat amb accés lliure per facilitar la seua lectura per a totes les persones interessades en la seua consulta i estudi. 

L'arxiu digital d'Otos està conformat fonamentalment pels llibres de Festes Patronals, amb alguns exemplars antics de la dècada de 1950 i 1970 i posteriorment la sèrie ininterrompuda des de 1987 fins a l'actualitat. A més trobem la revista Otanal publicada per l'antic Teleclub al voltant de 1975 i els dos números de la revista Sarga editada pel Col·lectiu el Gorg als anys 2004 i 2005. Els fons els completen diversos llibres en format pdf que han estat publicats per diverses associacions locals i el mateix Ajuntament.

Cal destacar que les revistes locals i especialment els llibres de festes, són una font d'informació bàsica per conéixer l'evolució del municipi. En pobles menuts com Otos es tracta de l'única publicació escrita que puntualment ix a la llum cada any i les seues pàgines acullen les salutacions dels sucessius alcaldes, regidors i rectors, lògicament també tenen el programa d'actes amb la seua progressiva transformació i nombroses publicitats de les empresses que col·laboren econòmicament amb els seus anuncis. Però allò que més destaca són les fotografies que immortalitzen les persones que conformen eixe poble i els espais viscuts. A més, per a les persones aficionades a la lectura, els llibres de festes solen tindre en les seues pàgines interessants articles que estudien i analitzen, amb més o menys rigor, temàtiques ben diverses sobre la història, el patrimoni o els costums locals, un aspecte que s'ha cuidat a Otos. 

👉 Clica ací per consultar l'arxiu digital d'Otos


Consulta esta notícia a la premsa. Otos digitaliza publicaciones antiguas del pueblo que se conservan solo en papel Levante 8/6/2021

2 comentaris:

  1. Cal dir que el registe civil de l'anjuntament també está digitalitzat a carrec de Guzman i Jaume en el seu temps de becaris a l'ajuntament, segent els primers documents pasats a digital

    ResponElimina
  2. És molt important la digitalització del registre civil que vau fer durant la beca, però com són dades privades no es poden publicar. De totes formes, gràcies per la informació.

    ResponElimina