dissabte, 8 d’agost del 2020

L'Any Deu i les rabosetes, el rellotge otosí que homenatja als migrants

En les atípiques Festes Patronals de 2020 s'ha finalitzat el nou rellotge anomenat l'Any Deu. L'obra incorporada a la Ruta dels Rellotges de Sol va ser encomanada per l'Ajuntament d'Otos a l'artista ollerià Jordi Albinyana i ret un homenatge als otosins i otosines emigrats durant totes les èpoques, especialment els produits per la gran crisi de la fil·loxera en el fatídic any 1910.

La pintura mural de grans dimensions se situa a l'inici de l'avinguda del Benicadell sobre la paret lateral de l'antiga casa del Metge i representa el viatge en vaixell rumb a l’Argentina. El seu disseny tècnic l'ha elaborat el gnomonista Joan Olivares, qui ens informa que el rellotge conté una sèrie de referències icòniques valencianes i argentines. Músics, llauradors, hòmens i dones, xiquetes i xiquets, somiadors, tafurs, il•luminats, aventurers... encaren amb una barreja d’esperança i resignació un futur incert, però prometedor, lluny de la seua llar. Entre les referències, una partida de truc: el joc de cartes nacional dels valencians esdevingut el més popular de l’Argentina. Al cel hi podem veure algunes constel•lacions tal com es veuen des de l’hemisferi sud. Sobre la balconada, una raboseta (animal representatiu de la identitat dels otosins) acomiada el vaixell amb un gest de tristesa. Per acabar-ho de lligar, el rellotge de sol marca l’hora de Buenos Aires, és a dir 5 hores menys per la diferència del fus horari.


Font: Calendari de l'IEVA 2010





Fotografia: Salva Carbó

Al novembre de 2020, Jordi Albinyana ha complementat l'obra amb una segona part a la façana d'enfront. Es tracta de 3 rabosetes (símbol local per la llegenda que diu que una raboseta va criar dalt del campanar) a la porta de l'escoleta infantil. Joan Olivares ho explica així: 
Després de l'any deu, molts otosins se n'anaren a Argentina. Alguns s'hi van quedar, però molts altres van tornar al cap d'uns anys. Amb els estalvis van comprar els bancalets als rics que s'havien arruïnat, i tornaten a plantar vinyes. Ara els seus descendents (les rabosetes d'Otos), van a l'escoleta municipal i poden tornar a menjar raïm.



Imatges: Joan Olivares



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada