dissabte, 20 de febrer de 2021

Tal dia com hui va morir l'afamat Gatet d'Otos. Pastilles culturals d'Otos (VII)

Resultat d'imatges per a "rellotge gatet"


El 20 de febrer de 1904 va morir discretament al Raconet de la Plaça un dels personatges que han conformat la història d'Otos. Parlem de Mariano Seguí Calatayud, conegut en la nostra memòria col·lectiva com el Gatet o el tio Gato. No es tracta d'un il·lustre escriptor o d'un condecorat militar, sinó d'un bandoler que va viure a les nostres terres al segle XIX ple de penúries i d'aventures i que es va fer famós per la seua pasmosa agilitat quan aconseguia fugir de la policia del moment després de cometre uns robatoris que li permetien malviure en la clandestinitat mentre portava de cap als responsables de la seguretat pública. 
Com ja sabem, el van delatar quan estava amagat a una masia del Comtat i va ser detingut. Allí va començar una altra etapa de la seua vida: un judici molt mediàtic per al moment i la seua defensa pel prestigiós advocat Antonio Aparisi Guijarro on sembla que l'acusat només va demanar que tractaren bé als seus fills a una beneficència. La posterior condemna es va allargar durant més de 40 anys de presó al presidi de Melilla, d'on finalment va ser absolt (possiblement per mediació del seu parent, el capità otosí Terencio Seguí, i després de participar en una defensa militar) i va tornar al poble que l'havia vist nàixer.
Finalment, el 20 de febrer de 1904 va morir. Tanta era la fama que havia adquirit el tio Gato que fins i tot l'almanac del periòdic Las Provincias va publicar la seua defunció entre la selecció de les notícies més destacades de l'any a les terres valencianes.Són moltes les històries que encara es conten d'ell en la tradició oral i també els sumaris judicials que es conserven. La perduració de la seua memòria, amb un romanticisme afegit, va propiciar que un segle després de la seua mort Mariano Seguí es convertira en el protagonista de dos novel·les que ajuden a conéixer millor la seua vida. Joan Olivares va escriure l'obra El Gatet d'Otos editada per Bromera i Joan Antoni Guerola Tolsà ha publicat el llibre El Gat a Edicions del Sud. A més, un rellotge de sol li està dedicat just al costat de la darrera casa on va viure al tornar del presidi africà.

Cap comentari:

Publica un comentari