dimarts, 8 d’octubre del 2019

El marcador solar que assenyala el 9 d'Octubre a Otos




Marcador solar del 9 d'Octubre. Imatge de Daniel Alfonso

El 9 d'Octubre de 2019 es va inaugurar a Otos un marcador solar que ret homenatge a tot el que representa la celebració del Dia dels Valencians. Aquesta obra de la Ruta dels Rellotges de Sol està formada per un gnòmon horitzontal que projecta una ombra amb una longitud flexible atenent a la posició del sol en cada època de l'any. Per tant, el 21 de juny -dia del solstici d'estiu- l'ombra és molt extensa i s'allarga fins la punta inferior de la marca vertical que trobem a la dreta de la inscripció 9 d'octubre. Després, conforme avancem cap a l'hivern, el sol baixa en l'horitzó i els seus rajos són més diagonals. Per tant, la grandària de l'ombra decreix i quan arriba el dia de la celebració recorre una línia d'esquerra a dreta per damunt de la marca metàl·lica diagonal que trobem al marcador solar. A més, sobre la línia vertical que conforma un tipus de creu es marquen les 12 hores solars (les 14 h oficials), es tracta de l'única hora que assenyala aquest marcador tan simbòlic.


Text llegit en l'acte d'inauguració del marcador solar:

El 9 d’octubre de l’any 1238, mentre la nit es diluïa entre les primeres llums de l’alba, l’oreig arrissava les barres victorioses de l’ensenya reial hissada sobre la torre d’Ali Bufat. El rei en Jaume cavalcava pel Jardí del Túria, la perla de l’Al-Xarquia, la millor terra del món, i en prenia possessió. «I quan vérem la nostra senyera dalt de la torre, descavalcàrem, i ploràrem dels nostres ulls i besàrem la terra».

El 9 d’octubre és la data cabdal de la creació del regne de València. A Otos la volem commemorar des del reconeixement i admiració als nostres avantpassats i des del respecte a aquells altres valencians que en foren desposseïts expulsats. La volem recordar des de les llums i des de les obres que tenen totes les històries i totes les nacions. Per això hem erigit aquest senzill monument que cada any ens recordarà la data de naixença del nostre país amb la simple ajuda de la llum i de les ombres.
Visca el País Valencià!

Inauguració del marcador. Imatge de Daniel Alfonso


El monòlit de pedra sobre el qual s'ha instal·lat el marcador solar es va inaugurar en el marc d'una festa celebrada uns anys abans. Concretament el dia 4 d'octubre de 2008 el poble d'Otos es va sumar al conjunt d'actes organitzats arreu del territori per homenatjar el 800 aniversari del naixement del rei Jaume I, esdevingut a la ciutat de Montpeller el 2 de febrer de 1208. 


En aquella celebració del 9 d'Octubre de 2008 va desfilar pels carrers d'Otos una comparsa cristiana vinguda de Villena. L'entradeta va finalitzar al parc d'entrada al poliesportiu municipal, un espai que encara no havia estat batejat i es va aprofitar la commemoració jaumina per descobrir un monòlit extret de les pedreres d'Atzeneta, al frontal del qual s'havia gravat la inscripció "Parc Jaume I . Otos 1208-2008" flanquejada per una senyera.





Inauguració del monòlit del parc Jaume I, 2008. Imatge de Daniel Alfonso

Amb el nou marcador, Otos compta amb un conjunt d'obres solars que indiquen amb la seua ombra una sèrie de dates ben significatives en el calendari com són el dia de la Dona al rellotge del Llavador, el 25 d'Abril a la Pedra de Basset i també el 9 d'Octubre a l'entrada del parc Jaume I. Una perfecta interacció entre història, geometria i art que li aporten un major valor afegit a la Ruta dels Rellotges de Sol.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada