Arreplega dels quintos 2018 |
Arreplega de 2022 |
La festa dels Quintos era una de les celebracions més populars d'Otos i tenia lloc al voltant del 8 de desembre amb motiu de la Puríssima Concepció (punxa ací), patrona de la localitat.
Ens hem de remuntar fins al 1800 quan una ordenança va obligar al reclutament dels joves masculins espanyols com a base per reemplaçar l'exèrcit, eren els coneguts 'quintos' que anaven al servei militar. De forma que, quan arribaven a la majoria d'edat i si no patien alguna discapacitat greu, havien de fer la maleta i acudir a un aquarterament de Melilla, Saragossa o Cartagena per rebre formació i disciplina militar al llarg d'uns quants mesos. Convé recordar que durant uns anys, molts otosins van ser reclamats per alguns caps de l'exèrcit amb vinculació al poble com són don Francisco Cerdá a València i don Adolfo a Madrid, una connexió que facilitava el temps 'de servir'. Aquella etapa d'anar a la mili significava un canvi radical per als joves que eixien del seu poble cap a una gran ciutat plena d'activitat, un temps que alguns d'ells el detesten i altres el recorden amb nostàlgia.
Per tant, i tornant a la festa dels quintos, al final de l'any anterior al reclutament, pel desembre celebraven una festa comunitària que representava una despedida pública en el poble. Arreplegaven diners casa per casa per pagar la celebració i contractaven a algun músic que amenitzava, amb l'ajuda d'uns gots de vi, les gelades nits de la Puríssima. Antigament celebraven el ball al carrer i després es buscaren garajos grans com ara l'antic Cine, el Forn de la plaça o l'actual local d'assaig de la banda de música. A més, s'organizaven paelles i d'allí sorgiren moltes parelles. I, com a actes seriosos, el dia de la Puríssima s'estrenava la roba d'hivern per anar a la missa i a la processó.
L'any 2001 es va decretar el final de la mili obligatòria. Va significar una estocada per a una festa ja en decadència per la baixada de la natalitat i perquè molts joves a eixa edat ja estaven estudiant fora i tenien altres inquietuds. Però transcorreguts uns anys de crisi, l'Ajuntament va replantejar la festa per adaptar-la a la nova realitat. De forma que, actualment, la nit del dia 7 de desembre s'organitza un sopar de quintades on es retroben persones de la mateixa edat i l'endemà, després de la missa, té lloc un dinar popular de paelles al pavelló on cada quadrilla d'amics cuina la seua en un ambient festiu.
A més, també es programen altres activitats com ara la tradicional arreplega. En la nova etapa de la festa, una colla d'amics, molts d'ells ja jubilats, cap a l'any 2016 va començar a recordar vells temps després de l'esmorzar i decidiren fer de nou l'arreplega però amb una finalitat solidària. De forma que, acompanyats per un grup de dolçainers, recorreren les cases i el veïnat els va donar una gran quantitat de donatius i d'aliments. L'any 2018, per exemple, aconseguiren prop de 300 kg d'aliments i productes de neteja així com 476 euros en metàl·lic amb els que es compraren productes bàsics als establiments otosins. Es destinaren, per mediació del rector Josep Escrivà, a les causes solidàries del centre d’acollida
Sant Francesc d’Assís de Palma de Gandia.
L'arreplega i el mercadet de 2018 (Daniel Alfonso) |
Arreplega dels quintos, 2007 |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada