El diumenge 29 de setembre, després de la celebració de la missa s'ha mostrat als assistents el segell del Crist recuperat mig segle després de la seua 'desaparició'. Es tracta d'un objecte de reduides dimensions que destaca pel seu caràcter simbòlic i sentimental a Otos, més que no pel valor econòmic, al tractar-se de la imatge més antiga del patró del poble. Per tant, la recuperació patrimonial després de tant d'esforç ha suposat un motiu de satisfacció.
Convé recordar que el document més antic on es conserva aquesta imatge és l'estampa dels gojos del Crist publicada en 1916 amb motiu del I centenari de les Festes Patronals. Posteriorment, la matriu s'ha utilitzat en altres ocasions fins que en la dècada de 1970 un grup de festers la va portar a la impremta Simó d'Albaida per a editar loteria. El segell no va ser retornat en aquell moment i, després de diversos intents infructuosos, en l'estiu de 2024, amb motiu de la celebració del 450 aniversari de la parròquia Tino Pla, comissari de l'exposició, va intentar novament la seua recuperació. En aquell moment, la matriu es trobava dipositada a l'aula-museu de la República que la Universitat de València té situada a Ontinyent. A més, es va indicar que en dates pròximes es procediria al trasllat d'un conjunt de materials fins al Museu de la Impremta del Puig de Santa Maria. Immediatament es va iniciar el procés de tramitació per al retorn de la peça al seu legítim propietari, la parròquia de la Immaculada Concepció d’Otos. Finalment, el passat 19 de setembre la Universitat va procedir a la seua entrega al rector, Ender Reyes, i a Tino Pla. S'ha emmarcat el segell recuperat junt a una estampació del gravat per a facilitar la seua conservació.
Entrega de la matriu per part de la UV |
La xilografia recuperada es va confeccionar minuciosament al segle XIX i es tracta d'una matriu de fusta en la qual es troba la imatge per a ser gravada amb tinta sobre la tela o paper. Presenta una fornícula decorada i dins d'ella el Crist de la Fe amb dos canelobres de tres braços als seus peus. En la zona inferior es llig el text "EL SSMO CHRISTO DE LA FÉ VENERADO EN LA YGLESIA DE OTOS".
Presentació de la matriu recuperada |
La imatge representada a la xilografia recuperada va inspirar el disseny de l'actual altar de la capella del Crist, inaugurat en 1989.
Altar del Crist amb la xilografia recuperada |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada