dissabte, 3 de juliol del 2021

Incendis forestals i onades de calor a Otos . Pastilles culturals d'Otos (XII)

Enguany el mes de juliol ha començat amb una onada de calor que està enfilant els termòmetres fins vora els 40º. La tecnologia ha millorat les formes de saber quin oratge tenim i les seues previsions, tot i que lògicament uns aparells són més fiables que altres, cosa que també ocorre amb les fonts d'informació utilitzades. Destaca la Xarxa Avamet que ens indica a temps real de les temperatures, el vent o les precipitacions que es registren a 526 estacions valencianes, unes dades que podem complementar amb els comentaris meteorològics de Meteo Otos. Per contra, molts mitjans de comunicació solen emetre, amb una bona dosi de populisme i de reiteració durant tot l'estiu, imatges de termòmetres exagerats que se situen enmig d'una avinguda plena de trànsit mentre a un xiquet se li derreteix el gelat que du a les mans i un jubilat es fa aire i diu a la càmera que mai en la vida havia patit tanta calor.

La nostra realitat ve determinada per un clima mediterrani prelitoral que és molt càlid a l'estiu i per una situació de forts contrastos meteorològics que s'està agreujant amb el procés del canvi climàtic que sofrim. Per tant, aquests dies cal fer cas dels consells per evitar grans esforços físics a migdia, tancar les finestres a mitjan matí, hidratar-se correctament o construir els edificis de forma sostenible pensant en els dies de forta calitja. Unes recomanacions que no sempre seguim... De fet, a Otos durant l'estiu es feia un bando que prohibia molestar al veïnat durant el migdia i fins les 5 de la vesprada per tal que descansaren els llauradors que matinaven per aprofitar la frescor de els primeres hores. A més, la dura jornada agrícola tenia un temps de descans al migdia fins passades les festes patronals, abans celebrades del 5 al 8 de setembre. I també cal destacar al respecte que, després de segles d'anar a xapullar i refrescar-se a la Font de Baix o al Gorg del Pas en Missena, l'any 1992 es va inaugurar la piscina municipal, l'espai d'encontre per excel·lència durant l'estiu otosí. 

No obstant, la forta calor a més de perjudicar la salut i el benestar humà també porta associats els temuts incendis forestals. Els quals es propaguen amb major rapidesa en anys com l'actual 2021 que hem tingut una primavera humida amb molta vegetació sobre una superfície formada cada vegada per més bancals erms i abandonats sense neteja i manteniment. Amb l'excepció d'algunes zones concretes on han treballat brigades de prevenció que desbrossen la malesa per controlar uns incendis que solen ser provocats.

http://valladaforestal.blogspot.com/2012/02/publicat-al-llibre-de-festes-de-2011.html

Entre tots els incendis produits recordem especialment el que va afectar a la Vall d'Albaida entre el 4 i el 8 de juliol de 1994. En aquells fatídics dies de fa 27 anys es van cremar a la comarca un total 21.820 hectàrees, el 75% de la superfície arbrada. En aquest dossier trobareu una àmplia informació sobre aquella catàstrofe natural, la qual, a més recordar-la com un fet ja passat, ens obliga a plantejar-nos fins a quin punt estem de preparats per enfrontar el conjunt de sequeres, onades de calor i incendis forestals que ens depara el futur. 

Incendi forestal de 1994 a Ontinyent.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada