En el conjunt d'obres que conformen la Ruta dels Rellotges de Sol d'Otos una d'elles està dedicada a la dona treballadora, la qual marca una ombra especial cada 8 de març com un símbol de reivindicació feminista.
Ens hem de remuntar a les Jornades de la Dona que van organitzar l'Ajuntament otosí i l'Associació d'Ames de Casa en 2018. El matí del diumenge 4 de març es van inaugurar les obres de reforma del llavador. L'edifici, construit a la dècada de 1960, sofria problemes estructurals i es van aprofitar les actuacions necessàries per posar-lo en valor i atorgar-li un nou ús turístic.
La primera de les obres pictòriques se situa a la paret frontal de l'interior del recinte. En ella, Toni Espinar ha reproduit una fotografia en blanc i negre de l'any 1954 en la que estan llavant la roba 3 otosines (la tia Pepica de Palmer i les germanes Carmensita i Pepica les fabretes) a l'antic llavador que estava situat molt prop d'allí, al cantó del carrer Sant Antoni amb el camí de la Font de Baix.
L'exterior de l'edifici s'ha decorat amb dos murals verticals d'estil modernista que flanquegen l'escala d'accés i tota l'àrea superior l'ocupa un rellotge de sol que utilitza diversos símbols femenins per homenatjar a la dona treballadora. El gnòmon d'acer té la forma del símbol de Venus i la seua creu marca una ombra que recorre una línia traçada per al dia 8 de març. Al fons estan dibuixades les dos mans d'una dona obertes i formant un triangle, les quals estan desgastades pel seu treball acumulat al llarg del temps i que tenen com a fons un cel blau que representa la llibertat. Dos muses gregues amb llargs cabells caragolats completen el conjunt del mural.
Des de la seua inauguració en 2018, cada 8 de Març se celebra a Otos una marxa a migdia des del Palau fins el rellotge del Llavador. És l'espai on es llig un manifest reivindicatiu amb motiu del Dia de la Dona.
8 de març de 2023 |
Ha sido una experiencia interesantísima recorrer con Tino algunos de los relojes de sol de Otos, totalmente recomendable, y un verdadero placer encontrarse con un pueblo tan cordial, todos nos saludan¡! te sientes reconocido e integrado al primer minuto. Fantástico.
ResponElimina